Какви са ползите за здравето на Kiwifruit?

Кивифрут, или китайски цариградско грозде, първоначално се разрастваха в Китай. Киви са храна с гъсти хранителни вещества-те са богати на хранителни вещества и с ниско съдържание на калории.

Учител въвежда плодовете в Нова Зеландия през 1904 г., след като се завръща от Китай със семена. Новозеландците го нарекоха „киви“ след националната си птица.

Киви има репутация на здравословна храна поради високото си съдържание на витамин С, но плодът е богат на други хранителни вещества. Те могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане, засилване на заздравяването на рани, подпомагане на здравето на червата и други.

По -долу научете повече за потенциалните ползи и рискове от добавяне на киви към диетата.

Възможните ползи за здравето

kiwi и други плодове осигуряват редица ползи за здравето поради хранителното им съдържание. Киви са добър източник на витамин С, антиоксиданти и фибри.

антиоксиданти – включително витамин С, холин, лутеин и зеаксантин – помагат за премахването на свободните радикали от тялото. Свободните радикали са нестабилни молекули, които тялото произвежда по време на метаболизма и други процеси.

Ако се натрупат твърде много свободни радикали, те могат да причинят оксидативен стрес, което може да доведе до увреждане на клетките. Това увреждане може да доведе до проблеми като сърдечни заболявания или рак. Антиоксидантите могат да помогнат за защитата на тялото чрез премахване на свободните радикали.

Кои други храни са добри източници на антиоксиданти?

хранителните вещества в киви могат да се възползват от човек по следните начини.

Здравна кожа

Витамин С допринася за производството на колаген, ключов компонент в клетките и органите в цялото тяло, включително кожата. Витаминът също засилва способността на тялото да лекува рани.

Преглед на проучванията от 2019 г. установи, че приемането на орални колагенови добавки може да помогне за засилване на еластичността и хидратацията на кожата и намаляване на бръчките. Приемането на добавки не е същото като консумацията на витамин С в киви, но яденето на плодовете все още може да помогне за поддържане на кожата здрава.

Един киви с тегло 69 грама (G) осигурява 64 милиграма (mg) витамин C. Това представлява 71–85% от ежедневното изискване за витамин С на възрастен.

Kiwifruit също осигурява витамин Е или токоферол. Антиоксидантните свойства на витамин Е и способността му да помогне за предпазване на кожата от увреждане на слънцето могат да помогнат за предотвратяване на кожните нарушения.

Научете повече за удобните за кожата храни.

По-добър сън

Проучване от 2011 г. разгледа ефектите на киви, върху качеството на съня при възрастни с проблеми със съня. Изследователите установяват, че яденето на киви подобрява съня, съгласно самоотчетените мерки.

Учените предположиха, че тази полза може да произтича от съдържанието на антиоксидант и серотонин в киви.

здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето и здравето на сърцето Кръвното налягане

киви, съдържат фибри, калий и антиоксиданти, всички от които могат да подкрепят здравето на сърцето.

Американската сърдечна асоциация (AHA) насърчава хората да увеличат приема на калий, като същевременно намаляват техните тях Консумацията на добавена сол или натрий.

Калият отпуска кръвоносните съдове, което спомага за управление на кръвното налягане и хората с ниско кръвно налягане са по -малко вероятно да развият сърдечно -съдови заболявания.

Един киви съдържа около 215 mg калий или близо 5% от ежедневното изискване на възрастен.

Съдържанието на фибри на киви може също да бъде от полза за сърдечно -съдовото здраве. Преглед, публикуван през 2017 г., установи, че хората, които консумират големи количества фибри, имат по -малък риск от развитие на сърдечно -съдови заболявания. Те също са склонни да имат по-малко липопротеин с ниска плътност или „лош“, холестерол.

Един киви осигурява около 2 g фибри, или 6–9% от ежедневното изискване на възрастен.

Кои храни могат да помогнат за управление на високо кръвно налягане?

Профилактика на камъни в бъбреците

Според Службата за хранителни добавки, висок прием на калий също може да помогне да се предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Профилактика на рак

Националният раков институт отбелязва, че високите нива на свободните радикали в организма могат да причинят увреждане на ДНК, което може да доведе до различни видове рак.

Киви осигуряват редица антиоксиданти, които помагат да се отстранят свободните радикали от тялото. Това е един от начините, по които плодовете могат да помогнат за предотвратяване на рак.

В допълнение, изследванията показват, че хората, които ядат много фибри – особено фибри от плодове и зърнени култури – са по -малко вероятно да развият колоректален рак, отколкото тези Кой яде малко фибри.

Как може диетата да повлияе на рака? Разберете тук.

Профилактика на запека

Проучване от 2019 г. стигна до заключението, че когато здравите хора ядат киви, тънките им черва са по -способни да задържат вода, което води до по -голяма честота на изпражненията и по -мека консистенция на изпражненията.

Авторите на проучването предположиха, че кивиртът може да бъде естествена алтернатива на медицинските слабителни за хора с лек запек.

Кои други храни са добри за запек?

Противовъзпалителните ефекти

kiwellin и kissper са протеини в киви, които могат да имат противовъзпалителни свойства.

Лабораторните находки показват, че Kissper може да помогне за управление на възпалението в човешките черва.

По време на бременност

kiwifruit съдържа фолат, който е от съществено значение за клетъчното делене. По време на бременността лекарите съветват жените да приемат допълнителен фолат, тъй като това може да предпази плода от проблеми с развитието, като аномалии на невронните тръби.

Един киви осигурява около 17,2 микрограма (MCG) фолат или малко над 4 % от ежедневното изискване на възрастен.

Научете повече за ползите от фолата.

здравето на костите

kiwi съдържа витамин К и следи от калций и фосфор, всички, всички от които допринасят за здравето на костите. Адекватен прием на витамин К може да помогне за предотвратяване на остеопороза.

Витамин К също играе важна роля в съсирването на кръвта.

Един киви осигурява 23–30% от ежедневното изискване на възрастния за възрастни от ежедневното изискване на възрастното на възрастното изискване на възрастни от ежедневието на възрастен от ежедневното изискване на възрастен от възрастни на възрастното изискване на възрастни от възрастното изискване на възрастни от възрастното изискване за възрастен от възрастна изискване на възрастни за възрастни от ежедневното изискване на възрастен от възрастен ден на възрастен ден на възрастен ден на възрастен от възрастна изискване на възрастен ден на възрастен ден на възрастен от възрастна изискване на възрастен ден на възрастното изискване на възрастен възрастен от възрастни от ежедневието на възрастния на възрастния за възрастни Витамин.

Научете повече за остеопорозата.

Хранително съдържание

Таблицата по -долу показва количествата специфични хранителни вещества в киви с тегло 69 g.

Той също така показва колко от всяко хранително вещество се нуждае от възрастен на ден, според диетичните указания за американците 2015–2020. Въпреки това, специфичните изисквания варират в зависимост от възрастта и пола на човек.

kiwi също съдържа малки количества желязо, витамин А и витамини, различни от фолат.

Кивифрут в диетата

По -долу са някои са някои са някои са някои са някои са някои са някои са някои са някои са някои, които Съвети за включване на киви в диетата:

  • Направете киви чаши, като режете узрял киви наполовина, оставяйки кожата и ядене на всяка половина с лъжица.
  • Накарайте Коктейл с плодови с киви, ананас, манго и ягодови парчета.
  • Направете зелен пюре или сок с киви, спанак, ябълка и круша. ги като закуска или десерт в горещ ден.
  • Добавете нарязани на кубчета киви към салата от спанак, орехи, сушени червени боровинки, нарязана на кубчета ябълка, сирене фета и лек винегрет.

Кои плодове са най -здравословните?

https://harmoniqhealth.com/ Кивифрут рискове за здравето

Някои хранителни вещества в киви могат да взаимодействат с лекарства или CA Използвайте други неблагоприятни ефекти.

Бета-блокери

Лекарите често предписват тези лекарства за хора със сърдечни заболявания.

Бета-блокерите могат да причинят нивата на калий да се повишат в Кръвта, така че хората, приемащи този тип лекарства, трябва да наблюдават приема на калий.

Проблемите с бъбреците

Консумирането на твърде много калий също може да бъде вредно за хората, чиито бъбреци не работят правилно.

Ако бъбреците не са в състояние да премахнат излишния калий от кръвта, могат да възникнат животозастрашаващи усложнения.

Разредители на кръвта

Хората, изложени на риск от сърдечно-съдово заболяване, могат да Вземете разредители на кръвта, като варфарин (кумадин).

kiwi съдържа значително количество витамин К, което може да попречи на действието на разредителите на кръвта. Всеки, който използва тези лекарства, трябва да се консултира с лекар, преди да увеличи приема на храни, които съдържат витамин К.

алергия

Някои хора изпитват алергични реакции към киви. Всеки, който развива кошери, обрив или подуване след ядене на киви, трябва да потърси медицинска помощ.

Тежка реакция може да доведе до анафилаксия, което може да бъде животозастрашаващо.

Разберете повече тук за алергия към киви.

Резюме

kiwifruit е добър източник на витамин С и антиоксиданти. Тя може да направи здравословна закуска, може да бъде лесно да се опаковат в кутии за обяд и може да добави аромат към сладки ястия и салати.

Киви също са в екологичната работна група за 2019 г., чист петнадесет списък с най -малко храни от храни, които са най -малко храни, най -малко храни от храни от храни, които са най -малко храни, най -малко храни от храни от храни за 2019 г. вероятно ще съдържа пестициди.

кивиите се предлагат пресни, сушени или като сок. Различни продукти на Kiwi са достъпни за закупуване онлайн. https:/amzn.to/2xemusj

q:

kiwifruit, подходящ за човек със гастроезофагеална болест на рефлукс (GERD)?

A:

Да, като цяло е добре хората с ГЕРБ да консумират киви.

Като цяло хората с ГЕРБ се насърчават да консумират повече плодове и храни, богати на витамин С и фибри.

Отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. All content is strictly informational and should not be considered medical advice.

  • Nutrition / Diet

Medical News Today has strict sourcing guidelines and draws only from peer-reviewed studies, academic research institutions, и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

  • Palacin, A., et al. (2008). Имуноглобулин Е модели на разпознаване на пречистени кивири (Actinidinia deliciosa) алергени при пациенти, сенсибилизирани към киви с различни клинични симптоми.
хранителни вещества в 1 киви (69 g) Изискване за ежедневно възрастни
енергия (калории) 42.1 1600–3,000
въглехидрати (g) 10.1, включително 6.2 g захар 130
Фибри (g) 2.1 22.4–33.6
калций (mg) 23.5 1000–1,300
магнезий (mg) 11.7 310–420
фосфор (mg) 23.5 700–1,250
калий (mg) 215 4,700
мед (MCG) 90 890–900
витамин С (Mg) 64 65–90
фолат (MCG ) 17.2 400
бета каротин (MCG) 35.9 Няма данни
lutein & Zeaxanthin (MCG) 84.2 Няма данни
витамин Е (Mg) 1.0 15
витамин К (MCG) 27.8 75–120

Contents