Ashwagandha за менопауза: Помага ли?

Някои по -малки проучвания предполагат, че Ashwagandha може да помогне за намаляване на някои симптоми на менопаузата, като горещи вълни. Учените обаче не знаят много за това как работи или дали е безопасно за дългосрочна употреба.

ashwagandha е вид нощнашове, принадлежащ към същото семейство на растения като домат и патладжан. Той има дълга анамнеза за лекарствена употреба в Аюрведа, но учените започнаха да я изследват само наскоро.

изглежда вероятно Ашвагандха да повиши нивата на невротрансмитера на гама-аминобията (GABA). Други лекарства, които лекарите понякога предписват за горещи вълни, като габапентин, също правят това.

Прочетете, за да научите повече за Ashwagandha и менопаузата.

Бележка за секса и пол

Сексът и пол съществуват в спектъра. Тази статия ще използва термините „Мъжки“, „Жена“ или и двете, за да се позовава на секс, назначен при раждането. Щракнете тук, за да научите повече.

Какво е Ashwagandha?

ashwagandha, или Withania Somnifera, е цъфтящ храст, който расте в Азия и някои части на Африка. Други имена за него включват индийски женшен и зимна череша.

ashwagandha е важна билка в Аюрведа, която е традиционна форма на медицина, която произхожда от Индия.

Някои наричат ​​Ашвагандха като Ноотроп, който е термин за добавки и билки, които твърдят, че повишават ефективността на мозъка.

Някои практикуващи твърдят, че Ashwagandha е адаптоген, който е вещество, което помага на тялото да се адаптира към различни видове стрес.

Концепцията за адаптогени е теоретична. Няма категорични доказателства, че всички билки хора смятат за адаптогенни универсално да помагат както с психическия, така и с физическия стрес.

Как ашваганда влияе на тялото?

Учените не знаят много за Как Ашваганда влияе върху тялото. Предварителните проучвания показват, че може:

 • да повлияе на GABA рецепторите: GABA е невротрансмитер, който намалява активността на нервната система. Анализът на съединенията в Ашваганда предполага, че растението може да повлияе на GABA рецепторите, което би могло да обясни защо има успокояващ ефект върху някои хора.
 • Намаляване на възпалението: ashwagandha съдържа съединения, които са стероиди. Подобно на кортикостероидите, тези съединения намаляват възпалението.
 • Увеличаване на тестостерон: Ашваганда може да увеличи тестостерона при мъжете, но не е ясно дали това се случва и dr.derm цени при жените.
 • Увеличете тироксина: тироксин е тироксин Основен хормон Произвежда щитовидната жлеза. Има някои съобщения за случаи за високи нива на тироксин при хора, които приемат Ашваганда, което предполага, че може да стимулира производството на тироксин.

Ашваганда намалява симптомите на менопаузата?

Има само един recent study that looks at ashwagandha’s impact on menopause symptoms in humans.

A 2021 randomized controlled, double-blind, placebo-controlled study asked the participants to take either a placebo or 300 milligrams of ashwagandha root twice daily for 8 седмици. Изследователите оцениха:

 • Симптомите на менопаузата
 • Качество на живот, свързано с менопаузата
 • Брой и честота на горещите светкавици
 • Нива на естрадиол, фоликул-стимулиращ хормон (FSH), тестостерон и лутеинизиращ хормон

Опитната група Ashwagandha:

 • Статистически значимо намаляване на горещите светкавици и уринарни симптоми
 • Увеличаване на естрадиол, FSH и лутеинизиращ хормон
 • Намаляване на свързаното с менопаузата оценка на качеството на живота

The Две групи не показват значителни разлики в нивата на тестостерон.

Въпреки това, само 91 души завършиха проучването. За да се потвърди резултатите, бъдещите проучвания трябва да повторят резултатите в по-голяма група.

Някои изследвания също предполагат, че Ashwagandha може да понижи нивата на кръвната глюкоза, да осигури антиоксидантни ползи и да предлагат антитуморни ползи. Необходими са обаче повече изследвания, за да се докаже това.

Странични ефекти на Ashwagandha

Най -често срещаните странични ефекти на Ashwagandha включват:

По -рядко срещаните странични ефекти включват:

 • Вертиго или замаяност
 • Хиперактивност
 • Суха уста
 • Намален апетит
 • Кожен обрив
 • Размазано зрение
 • Нощни крампи
 • Наддаване на тегло

рискове от ашваганда

Има няколко известни Рисковете от поемането на Ашваганда и някои хора не трябва да го поемат. Това включва хора, които:

 • са или могат да бъдат бременни
 • приемат определени лекарства
 • имат определени здравословни състояния

Алергии и непоносимост

Както при всяко лекарство, хората могат да имат алергична реакция на Ашваганда.

Тези, които имат непоносимост към нощни осада, също могат да открият, че ашваганда причинява симптоми.

Повишените нива на тироксин

Няколко казуса съобщават за тиреротоксикоза при хора, приемащи добавки Ashwagandha. Това състояние възниква, когато в тялото има твърде много хормон на щитовидната жлеза, причинявайки токсичност.

По-стара казус от 2005 г. описва здрава 32-годишна женска, развиваща тиротоксикоза след приемане на Ашваганда. Лицето не приемаше други лекарства или вещества по това време и след спиране на приемането на добавката, симптомите се подобриха.

замърсяване с тежки метали

Някои аюрведични лекарства съдържат тежки метали, като олово и арсен.

Понякога тези токсични метали са в средствата за защита поради убеждението, че имат ползи за здравето. Друг път те влизат в билкови добавки неволно чрез замърсяване на почвата.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира продуктите на Ashwagandha. Това означава, че производителите на такива продукти не трябва да доказват, че Ashwagandha, които използват, е чист или с високо качество.

Ето защо е препоръчително да се търсят билкови продукти, които са претърпели тестове на трети страни, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, за да се докаже, че тестването на трети страни, за да се докаже, за да се докаже билкови продукти Те са безопасни.

лекарствените взаимодействия

ashwagandha може да действа по системата GABA, поради което може да взаимодейства негативно с други вещества, които правят същото. Те включват:

Някои доказателства предполагат, че Ашваганда може да попречи на метаболизма на други лекарства, но не е ясно дали това е така или каква е клиничната значимост.

Симптоми на оттегляне

Няма проучвания дали спирането на ашваганда причинява оттегляне, но някои анекдотични доклади предполагат, че може. Хората, които спират да приемат тази билка, може постепенно да намали дозата.

Забавената грижа

ashwagandha не е заместител на медицинската помощ. Разчитането на тази билка може да означава, че хората забавят да се свържат с лекар.

Ако човек не е сигурен дали влиза в менопауза, има някакви тежки или необичайни симптоми или обмисля да вземе Ашвагандха, те трябва да търсят насоки от здравен специалист.

Резюме

ashwagandha може да облекчи някои симптоми на менопаузата, като горещи вълни и симптоми на урина. Въпреки това, все още има много учени не знаят за тази билка.

Въпреки че е важна част от Аюрведа, има малко висококачествени изпитвания, които тестват неговите ефекти и безопасност при хората, които изпитват менопауза.

Преди да опитате Ashwagandha, препоръчително е да се свържете с лекар, който знае за менопаузата. Те може да са в състояние да предложат насоки за начините за намаляване на симптомите или, ако човек иска да вземе Ашваганда, може да предложи препоръки за реномирани марки.

Особено важно е да се консултирате с лекар, ако човек е Вече приема други лекарства или има някакви здравословни състояния, като заболяване на щитовидната жлеза.

 • Здравословно/гинекология на жените
 • Допълнителна медицина/алтернативна медицина

Contents